Begagnade eller nya miljömärkta kläder?

Ibland så behöver man uppdatera sin garderob och köpa nya kläder. Speciellt när man har ett litet barn som växer och behöver nya storlekar och kläder anpassade till olika väderlekar. Jag har funderat ganska mycket på vad som egentligen är bäst när det kommer till klädinköp både när det gäller vår hälsa och miljön.

Antigen kan vi köpa nya miljömärkta kläder. Väljer vi då kläder märkta med t.ex. GOTS så får vi garanterat kläder gjorda av ekologiskt naturfibrer där processen tar hänsyn till miljön i varje steg och mängden kemikalier som används begränsas och kontrolleras.

Andra alternativet är att vi väljer begagnade kläder. Det är ofta svårt att få tag i begagnade miljömärkta kläder så för att få de klädesplagg vi vill ha får vi kanske köpa kläder som inte är märkta.

Fördelarna med att köpa nya miljömärkta kläder är att vi undviker många kemikalier som används vid beredning och färgning av kläder, vi slipper också att komma i kontakt med rester av bekämpningsmedel från t.ex. bomullsodling. Genom att köpa märkta kläder gynnar vi också de som odlar ekologiskt och de märken som tillverkar miljömärkta kläder.

Begagnande kläder har den fördelen att de redan finns och därför lika gärna kan användas. Oavsett om kläder är miljömärkta eller inte så går det åt resurser för att tillverka nya kläder och för att bedriva den odling som krävs för att framställa materialet. Dessutom  så kommer vattelösliga kemikalier att tvättas bort i använda plagg, vilket gör att begagnade kläder borde innehålla ganska låga halter.

Jag tror att det bästa för miljön är att köpa så mycket begagnat som möjligt, genom att använda sådant som redan finns så minskar vi belastningen på miljön. Sen så är det inte alltid möjligt att hitta det man vill ha eller behöver begagnat och då är det bra att det finns miljömärka alternativ.

När vi köper begagnade kläder så brukar vi undvika kläder med plasttryck eftersom de kan innehålla hormonstörande ftalater och helst köpa kläder av naturmaterial.

Vill ni läsa mer om vad de olika miljömärkningarna som finns står för kan ni läsa det här!

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Begagnade eller nya miljömärkta kläder?

  1. Milla skriver:

    Du undrade om kikärtsmjölet Jag köpte mitt mjöl i en Asiatisk affär, men det finns ofta i större butiker Ica Coop annars kan man hitta det på hälsokostaffärer lycka till?

Kommentera