Kasta ingen mat – del 2

Jag skrev tidigare ett inlägg om hur mycket mat som kastas i Sverige och att vi i ekologiska familjen skulle försöka minska ner på vårt matsvinn.

Hur har det gått?

Det bästa som vi börjat med är att skriva veckomatsedlar för att undvika impulsköp. Det är ganska roligt att planera maten i förväg och fantastiskt skönt att inte behöva handla på väg hem från jobbet för att det saknas middagsmat. Jag upplever också att det har gjort att vi köper hem mindre mat som kastas och att vi planerar vissa rätter utifrån det vi har hemma. Till exempel så gjorde vi rotsaker i ugn eftersom vi hade palsternackor som bilvit över från förra veckan. Tidigare är det mycket möjligt att de bara blivit liggande tills de blivit dåliga.

Vi har också blivit bättre på att frysa in mat som blir över även om det bara är en mindre portion. Sen blir nästa utmaning att använda den infrysta maten till något också och inte bara fylla frysen.

Vilka är dina bästa tips för att undvika att kasta mat?

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Kasta ingen mat – del 2

 1. Iréne skriver:

  Bra att ni satsar på det här! Jag har kanske inga tips, men jag fryser in allt som blir över, även ris, pasta och liknande. Perfekt att ha om jag kommer hem sent eller inte har tid (eller nån gång ingen lust) att laga mat. Det mesta kan användas till grytor, i en omelett eller stor, matig sallad. Jag har frysbox, så det finns plats. Det gör mig oberoende – jag har långt till affären… Skulle jag någon endaste gång behöva kasta mat så har jag egen kompost och då känns det inte fel. Lycka till! 🙂

 2. Karl skriver:

  Gör ungefär samma som Iréne, dvs fryser in även ris och pasta som blir över. Någon gång blir det lite annan mat över och rätt var det är kan man plocka ihop en matlåda med frysta rester att ha med till jobbet. Bra blogg förresten. Jag la upp en länk på min sida – hoppas ni tycker att det är ok =)

 3. Camilla skriver:

  Buffé är ett bra tips. Ibland när vi fått en massa slattar så serverar jag allt på en gång. Det blir som buffé. Det kan vara lite pasta, ett par kalla potatisar som steks med några överblivna köttbullar, lite sallad, broccoli, en bit ost och något mer. Barnen tycker det är jättebra med restbuffé. Enda problemet är att jag ibland kompletterar med något för att det ska räcka och så blir det rester av det jag kompletterar med. Nya rester!

  Gratänger är ett annat bra tips. Gratänger kan basera sig på rester och så kompletterar man med något såsigt och lite ost uppe på. Allt blir bra med lite ost på tioppen.

 4. melkerlarsson skriver:

  Jag brukar köra ett antal ”äta oss ur skåpen” kampanjer per år, då baserar jag två-tre veckors måltider på det som finns hemma i skafferiet, skåpen, kylen och frysen. Efter dessa insatser brukar det eka ganska så tomt i skåpen, även konserver har ett ”bäst före datum”.

 5. smartlivsstil skriver:

  Vi är nog lite inne på samma väg som du. Vi försöker att verkligen tänka till hur mycket mat vi lagar till varje måltid för att inte få över den där retsamma resten som är liiiite för liten för en matlåda men ändå så synd att kasta.

  Sen luras vi inte av att köpa storpack utan handlar så mycket vi behöver.

  🙂

  //Patrik

  https://smartlivsstil.wordpress.com

Kommentera