SLS/SCS i hårvårdsprodukter

Förra veckan så köpt jag nytt schampo och balsam och kom hem med urtekrams parfymfria serie. Jag blev då intresserad av att lära mig mer om de ämnen som finns i hårvårdsprodukter. Ett ämne som är speciellt intressant är SLS, Sodium Lauryl Sulfat. Många som väljer naturlig hårvård undviker SLS.

SLS är en tensid vilket innebär att den kan binda till både fett och vatten. Den används därför i schampo, tvål, tandkräm och badskum för att produkterna ska löddra. Bieffekterna av SLS är att hår och hårbotten avfettas och torkas ut vilket gör att det skapas ett beroende av hårvårdsprodukter. När hårbotten torkar ut bildas mer fett som gör att håret ser fett ut och måste tvättas. SLS irriterar huden och personer med känslig hud kan få förvärrade hudproblem av användning.

SLS bildas genom att lauryl acid från kokosolja eller palmolja får reagera med svaveldioxid eller klorsvavelsyra. Produkten neutraliseras sedan med natriumhydroxid.

Många tillverkare av hårvårdsprodukter har bytt ut SLS mot SCS som sägs vara en mildare tensid.

SCS, Sodium Coco Sulfat, bildas på samma sätt som SLS från kokosolja. Skillnaden är att man använder alla fettsyror som finns i kokosolja och inte bara lauryl acid. Resultatet blir en blandning av olika tensider som fått samlingsnamnet SCS.

Detta innebär att SCS innehåller SLS men i en lägre halt.

Så min slutsats är att om man vill undvika SLS så bör man också undvika SCS. Jag tror inte att jag har speciellt känslig hud men jag kan tänk absolut tänka mig att välja produkter som är fria från både SLS och SCS. Främst för att jag gärna använder så naturliga produkter som möjligt.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera