Teflonpanna

En sak som vi har gjort för att minska mängden kemikalier vi får i oss är att byta ut vår teflonpanna till en gjutjärnspanna.

Teflon i stekpannor består av polytetrafluoreten, ett ämne som gör att de blir hala (maten bränner inte fast!) och temperaturtåliga.

Organiska ämnen där vätet har ersatts med fluor kallas med ett samligsnamn perfluorerade ämnen, där ingår t.ex. teflon, GOR-Tex, PFOS och PFOA. Dessa ämnen används för att de är vatten- och smutsavstötande och finns i alla möjliga material. Det är vanligt att hitta perforerande ämnen i textiler, heltäckningsmattor, brandskum, skaljackor,  läder, pappersförpackningar och rengöringsmedel (t.ex. fönsterputs och golvpolish).

Ämnena är mycket stabila och vissa bryts ner väldigt långsamt medans andra inte bryts ner alls. De lagras i levande organismer och förs över till spädbarn via bröstmjölken. Det som är speciellt med PFOS och PFOS är att halten ökar hos barnet jämfört med mamman vilket jag tycker känns väldigt oroväckande.

Ännu är de ganska okänt vad dessa ämnen har för effekter hos människor men studier på djur tyder på att de påverkar immunsystemet, levern, fettnedbrytning och hormonsystemet.

Ett perfluorerat ämne som bevisat är giftigt är PFOS.  Ämnet är både giftigt för vattenlevande organismer och reproduktionsstörande. PFOS ersätts idag därför ofta av andra ämnen, tyvärr med andra perfluorerande ämnen.

Antagligen så är det inte akut giftigt, inget tyder på det idag i alla fall, att äta mat som är stekt i teflonpanna eller använda en skaljacka med perfluorerade ämnen. Men jag tycker att det är viktigt att vi minskar spridningen av dessa ämnen och gör medvetna val för att påverka producenterna till att använda andra ämnen i sin tillverkning.

En film som jag kan rekommendera som tar upp problemet med miljögifter och specifikt med perfluorerande ämnen är ”Den andra vågen” som är gjord av Folke Rydén och Mattias Klum i Baltic Sea Media Project.

Den Andra Vågen from Folke Rydén Production on Vimeo.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Teflonpanna

  1. Christina Olsson skriver:

    Usch, jag har fortfarande min teflonpanna kvar. Problemet är att jag gillar släppa lätt-ytan.

    Ex-maken fick behålla pannan med keramisk yta i bodelningen. Den gillade jag skarpt. Kanske får köpa upp mig på en sådan.

    I järngrytan bränner allt fast. Där kokar jag bara stora köttgrytor och bryner kål.

Kommentera