Zero waste home – Bea Johnson

IMG_20150509_121646

Nu har jag läst ut boken ”Zero waste home” och den var väldigt fascinerade att läsa. Familjens mål att inte få några sopor alls utan allt ska återvinnas, återanvändas eller komposteras. För att lyckas med detta så gäller det att få in så lite saker i hemmet som möjligt.

För att undvika förpackningar så tillverkar de t.ex. egen tvål och senap och köper så mycket som möjligt i lösvikt. När de handlar lösvikt så har de med sig egna tygpåsar och burkar att ta hem varorna i. De har också jobbat ganska hårt för att slippa få onödig post som gratistidningar och liknande.

Jag tror inte att vi skulle kunna uppnå ett zero waste home (och det gör inte familjen i boken heller) men det är ganska intressant att läsa om och får en att fundera över hur mycket skräp vi kastar varje dag. Det finns ju faktist en hel del smarta tips att ta till sig från boken och ett som jag är lite sugen på att testa är att ha med egna tygpåsar när man köper frukt och grönsaker. Det känns väldigt onödigt att få med sig flera små oanvändbara plastpåsar hem varje gång man handlar.

En annas sak som jag tycker är viktig och som de skriver om i boken är att köpa så mycket rena råvaror som möjligt och undvika halv- och helfabrikat. Rena råvaror har ofta färre förpackningar och mycket av det vi köper går ju faktist att göra själv. Utmaningen är väl att få tiden att räcka till! Tid är verkligen något som det varit brist på den senaste tiden men snart är det semester och då skulle jag vilja prova att göra egen hudvård från naturliga råvaror.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Zero waste home – Bea Johnson

 1. Christina Olsson skriver:

  Inga problem i butiken när man kommer med egen påse, tro?

  • Jag vet inte, tänker att det borde gå bra om man scannar själv. Då kan man väga utan påse och sen lägga ner frukten!

   • petrawahlgren skriver:

    Hej! Jag har provat! Det är inga problem alls. Den enda reaktion jag ar fått har varit att en kassörska tyckte att påsarna var fina. På scanningställena är det superenkelt (även om klisterlapparna är skräp). I vanlig affär utan våg har jag förklarat vad som varit i påsarna och så har de dubbelkollat om de velat 🙂

 2. Tomtan skriver:

  TAck för din kommentar. Tyvärr är det inte mina hundar utan svågerns…..

 3. Bra tips! Själv är jag på nivån att försöka att inte glömma egna tygkassar att packa allt man handlar i…bara det kan vara svårt ibland. Man svänger förbi för att handla nåt och står där som ett fån vid kassan och inser att man glömt egna kassar. Suck. Men det tjänar inget till att skuldbelägga sig, man får istället peppa sig av de gånger man lyckas.

  • Jag glömmer också kassar ibland, speciellt när man inpulshandlar. Jag tror absolut på att aldrig skuldbelägga sig i onödan. Det är så svårt att alltid göra genomtänkta saker att det är risk att man ger upp helt och slutar bry sig.

 4. ellielundmark skriver:

  Tänkvärt! Vi har köpt en liten vagn som vi packar matvaror i så slipper vi platspåsar helt. Men då får vi och andra sidan köpa soppåsar separat :). /Ellie

 5. Hillevi skriver:

  Nej, zero waste home är nog en utopi men man kan göra sitt bästa i alla fall (och ändå är det återvinningsförpackningar upp över taket, känns det som, däremot är soptunnan alltid mer eller mindre tom). Mina nätpåsar för frukt köpte jag hos LaplandEcoStore och då ser kassörskan vad som är i. Tygpåsar måste man öppna och visa (om man inte självscannar) Men du som kan virka kan ju enkelt sno ihop nätpåsar själv, skulle jag tro!
  Din fråga om tvål: jag köper ekologisk handgjord hårdtvål från hemtval.se. Fantastisk, den torkar inte ut huden det minsta, så lotions behövs inte.

 6. Karin skriver:

  Jag har alltid med egna påsar eller korg att lägga frukt o sånt i, har aldrig varit ngt problem. Nu har ju många affärer dessutom självscanning!

 7. Joe skriver:

  Åh, det låter väldigt mycket likt en dokumentär jag såg för inte så länge sedan! No impact man hette den (och den kan jag varmt rekomendera för övrigt).
  Vad hette författaren till denna bok? Väldigt sugen på att läsa den! 😀

Kommentera